Groenten en vis combineren

 

Welke groenten kan je met vis combineren? Hieronder vind je een lijst met een aantal populaire vissen, schaal- en schelpdieren en de groenten waarmee ze goed samengaan. We serveren er nog vijf zomerse visgerechten bij!

Forel: asperge, prei, wortel.

Garnalen: artisjok, bloemkool, champignons, knolselder, komkommer, tomaten, wortelen.

Heilbot: groene kool, komkommer, prei, champignons, erwtjes, tomaten, courgette

Kabeljauw: aubergine, broccoli, courgette, erwtjes, knolselder, koolrabi, prei, schorseneren, shii-take, tomaten, witloof, wortelen.

Krab: kool, selder, prei, salade, spinazie, tomaten,waterkers, witloof rauw, wortel.

Kreeft: asperges, andijvie, prei, salade, tomaten, venkel.

Langoustine: prei, tomaten, wortel.

Maatjesharing: prinsesbonen, tomaat, salade.

Makreel: aubergine, Romeinse sla, prinsesbonen, spinazie, tomaat, wortel.

Mosselen: tomaat, prei, spinazie, venkel, wortel.

Oesters: komkommer, prei, schorseneren, spinazie, venkel.

Paling: champignons, prei, prinsesbonen, schorseneren.

Pladijs: aubergine, broccoli, erwtjes, komkommer, tuinkers.

Sardine: aubergine, erwtjes, koolrabi, prinsesbonen.

Schelvis: broccoli, erwtjes, tomaten, venkel, witloof.

Sint-Jakobsvruchten: bloemkool, rode kool, schorseneren, tomaten, witloof.

Tarbot: aardpeer, asperges, bloemkool, broccoli, courgette, erwtjes, knolselder, komkommer, prei, tomaten, witloof, wortelen.

Tonijn: aubergine, artisjok, bieten, prinsesbonen, tomaten, wortelen.

Tong: bloemkool, broccoli, champignons, erwtjes, knolselder, schorseneren, prei, tomaten.

Zalm: artisjok, bloemkool, broccoli, champignons, komkommer, knolselder, paprika’s, prei, prinsesbonen, spinazie, tomaat, venkel, witloof, waterkers.

Zeeduivel: artisjok, asperges, groene kool, prei, shii-take, tomaten, witloof, wortelen, venkel.

Zwaardvis: rode biet, tomaten, courgette.

Zeebaars: courgette, erwtjes, knolselder, prei, tomaten, venkel, witloof, wortelen.

Groenten en vis zijn slankmakers, op voorwaarde dat de vis niet zwemt in frituurvet of een vettige saus. Groenten en vis vormen dan ook altijd een lichte maaltijd, maar zijn toch erg rijk aan voedingsstoffen. Ook de essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6 zijn aanwezig. De Hoge Gezondheidsraad maakte recentelijk een belangrijke studie over deze zo nodige essentiële vetzuren. Nu blijkt dat in ons land de consumptie van omega-3 vetzuur te laag ligt. En het mooie is dat zowel bladgroenten zoals veldsla, spinazie, postelein, waterkers… en vette vis omega-3 vetzuren bevatten.

Conclusie: regelmatig genieten van vis en groenten is niet alleen proeven van een heerlijke harmonie… het is ook ‘essentieel’ gezond. Beter kan het nuttige niet aan het aangename gekoppeld worden!

Al duizenden jaren lang worden groenten en vis met elkaar gecombineerd. Zo zijn er in de loop der tijden ideale combinaties ontstaan van groenten waarvan de smaken uitzonderlijk goed passen met bepaalde vissoorten. De voorbije decennia ontwikkelde het wetenschappelijk onderzoek naar de moleculaire componenten in verschillende voedingswaren. Zo kwamen we ook te weten waarom bepaalde groenten zo goed samen gaan met vis. Dat komt omdat ze een of meerdere aromatische componenten gemeen hebben. In principe kunnen zowat alle groenten met vis worden gecombineerd, maar er zijn een aantal ideale combinaties.

Wat maakt een combinatie harmonieus? Waarom past venkel bij oesters, prei bij paling of aubergine bij tonijn?

Professor Barham verbonden aan de universiteit Bristol (Engeland), fysicus en al jaren bezig met de wetenschappelijke achtergrond van koken en proeven, legt uit: “Het onderzoek is nog volop bezig. Maar in alle geval is nu al duidelijk dat voedingsstoffen een ‘goed’ gevoel geven als ze belangrijke aromastoffen delen. En dat kan leiden tot niet voor de hand liggende combinaties zoals koffie en look. Kaas en honing is een meer aanvaarde combinatie in onze cultuur. Maar altijd gaat het om een chemische congruentie tussen de verschillende stoffen.”

Vandaar dat de ene combinatie de andere niet is en tussen vis en Flandria-groenten naar hartenlust gecombineerd kan worden!

Credits

De vormgeving van deze mini-website wordt gerealiseerd door
De vormgeving van deze mini-website werd gerealiseerd door :

De tekst van deze mini-website wordt gebracht door :