Gegrilde zeebaars met venkel en limoen

Voor 4 personen

  • 1 tot 1,2 kg zeebaars (of daurade/goudbrasem), in zijn geheel, gekuist
  • Sap van 2 limoenen en de geraspte schilletjes van 1 limoen
  • 2 Flandria venkelknollen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 175 g room
  • 2 eetlepels vers limoensap
  • Zeezout en peper

Wrijf de zeebaars aan de binnen- en buitenkant schoon met keukenpapier, besprenkel met zeezout en peper. Verwijder de blaadjes van de venkel. Hak de venkelblaadjes fijn en houd een eetlepel apart. Meng de gehakte blaadjes onder de geraspte limoenschilletjes en vul er de buik van de vis(sen) mee. Zet de vis in de koelkast.

Snijd de venkelknollen in twee en vervolgens in dikke schijven. Kook ze in gezouten kokend water voor ongeveer 10 minuten tot ze knapperig gaar zijn. Laat ze goed uitlekken. Dompel ze dan onder in de helft van de olijfolie en het sap van 1 limoen. Kruid met peper en zout.

Zet de oven op grillstand. Borstel de vis in met de resterende olie en grill deze 15 minuten aan elke kant, draai hem 1 keer om. Voeg er na 20 minuten de venkelschijven aan toe en grill ze 10 minuten, draai ze 1 keer om. Controleer de gaarheid van de vis door met een mespunt in het dikste deel van de vis te prikken en het vlees voorzichtig opzij te duwen. Als het vlees mooi wit en sappig is, dan is de vis gaar.

Meng de room met de fijngehakte venkelblaadjes, limoensap, zout en peper. Serveer de vis omringd met de venkel en de saus op een schotel. Serveer met gekookte of gebakken aardappelen.

De vis en de venkel kan je ook op de barbecue bereiden. De grilltijden zijn dan 5 tot 10 minuten korter, afhankelijk van de hoogte waarop het rooster is afgesteld.

Credits

De vormgeving van deze mini-website wordt gerealiseerd door
De vormgeving van deze mini-website werd gerealiseerd door :

De tekst van deze mini-website wordt gebracht door :